Nyelvváltás
Megelőzni a vízválságot
Küldés e-mailben Facebook Twitter Nyelvváltás
Megelőzni a vízválságot

Budapest Felhívás

A Budapesti Víz Világtalálkozó 2019 záródokumentuma

A Budapesti Víz Világtalálkozó 2019 a közelgő vízválságok kezelésének sürgősségére kívánta felhívni a figyelmet (mottója: „Megelőzni a vízválságot”), a sok víz – kevés víz – szennyezett víz hármas tematikájára építve. A Világtalálkozó konkrét célja az volt, hogy – számos fórum, köztük a Vízügyi Elnöki Testület által tett ajánlások figyelembevételével – beazonosítsa a szükséges lépéseket a kormányzás, a tudás és technológia, a finanszírozás, valamint a szabályozás és intézményi támogatás területén. Ennek érdekében az esemény szervezői részéről bemutatásra került a "Budapest Felhívás", amely megoldási javaslatokat fogalmaz meg a releváns nemzetközi fórumok számára.

A 2016. évi Budapesti Víz Világtalálkozó záródokumentuma, a „Budapesti Víz Világtalálkozó 2016 - Üzenetek és szakpolitikai ajánlások” egyértelműen rámutatott, hogy a 2015 utáni fejlesztéspolitikai menetrendet meghatározó célkitűzések egy új korszak kezdetét jelentették. A keretrendszer kimondja, hogy a vízügyi infrastruktúra gondos fejlesztésével, megfelelő politikai intézkedésekkel és korai információcsere útján növelni kell a társadalom alkalmazkodó- és ellenálló képességét korunk és a jövő olyan globális változásaival kapcsolatban, mint a vízbiztonság növekvő hiánya, az éghajlatváltozás, népességnövekedés vagy az extrém vízügyi jelenségek gyakoriságának növekedése. Megfelelő kockázatkezelési tervek végrehajtásával csökkenteni kell az emberi eredetű és természetes katasztrófáknak az ivóvízhez és szanitációhoz való hozzáférésre gyakorolt hatását.

A 2016. évi Budapesti Víz Világtalálkozó, valamint a Budapesti Nyilatkozat a nemzetközi klímapolitikában is fontos konszenzusteremtő referenciaponttá vált, amelyet a Budapesti Víz Világtalálkozó 2019 folytatni kívánt. A Világtalálkozó a 2018-as brazíliavárosi és a 2021-es dakari Víz Világfórum közötti időszakra történő időzítése lehetőséget teremtett a brazíliavárosi Fórum utókövetésére, illetve a dakari tanácskozás előkészítésére. Az esemény érdemben hozzájárult az ENSZ, az Európai Unió, az Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD), a Világbank csoport és egyéb nemzetközi szervezetek vízzel kapcsolatos szakmai munkájához.

 A Felhívás előkészítésének folyamata

A Felhívás célja, hogy üzeneteket és iránymutatást fogalmazzon meg a nemzetközi közösség számára a közelgő vízválságok megelőzésére valamint kezelésére. Emellett átfogó jelleggel összefoglalja a Víz Világtalálkozó és az előzetes online konzultációs folyamat megállapításait és ajánlásait. A Nyilatkozatot a Nemzetközi Program- és Szövegezőbizottság állította össze, amely már 2019 júniusában megkezdte munkáját. A dokumentum ismertetésére 2019. október 17-én, a Víz Világtalálkozó záróülésén került sor.

A Budapest Felhívás itt érhető el.