Nyelvváltás
Megelőzni a vízválságot
Küldés e-mailben Facebook Twitter Nyelvváltás
Megelőzni a vízválságot

Alkotó nyertesek

Kihirdették az „Így neveld a felnőtteket” gyermekpályázat díjazottjait.

Lezárult a Budapesti Víz Világtalálkozó 2019 alkalmából szervezett „Így neveld a felnőtteket” pályázat, amelyre közel 300 pályamű érkezett. A zsűri két korcsoportban értékelte az alkotásokat.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium által meghirdetett gyermekpályázat azzal a céllal jött létre, hogy megmutassa, a gyerekek sok esetben fogékonyabbak a környezetvédelem iránt, mint a felnőttek, és inkább a megoldásokra fókuszálnak.

A 21. század egyik legfontosabb és legaktuálisabb feladata a Föld vízkészletének megóvása, hiszen egyre több ország, térség számára jelent nehézséget a megfelelő vízellátás. Az október 15–17. között megrendezett Budapesti Víz Világtalálkozó 2019 célja az volt, hogy a világ politikai, gazdasági, pénzügyi és tudományos döntéshozóinak figyelmét a vízválság megelőzésére és felmerülő problémák kezelésére irányítsa.

Az idei esemény mottója – „Megelőzni a vízválságot” – azonban nemcsak a vezetőknek szólt, hiszen egyénileg is rengeteget tehetünk azért, hogy egy fenntartható világban éljünk. Jól tudják ezt a gyerekek, ugyanis a környezettudatosság, bolygónk védelme egyre nagyobb figyelmet kap a gyerekek körében, akik sokkal inkább a megoldásokra fókuszálnak.

Fotó: Shutterstock

„Nem csak a gyerekekben kell tudatosítani a környezetvédelmet”

A világtalálkozó alkalmából meghirdetett „Így neveld a felnőtteket” gyermekpályázat célja rendhagyó módon éppen az volt, hogy a gyermekek szemszögéből mutassa meg, mennyi mindent tehetünk környezetünk megóvásáért, vízkészleteink tisztaságának megőrzéséért. Az általános iskolák alsó és felső tagozatos osztályaiból, két korcsoportban, összesen 278 érvényes alkotás érkezett, amelyek legfontosabb témája a szülők és gyerekek összefogása, a nemzetközi vízvédelem, a szennyezés megakadályozása, valamint a vízkészletek tudatos használata volt.

A legjobb alkotásokat értékes ajándékcsomagokkal jutalmazták, valamint az első helyezettek egy osztálykiránduláson vehetnek részt a Tisza-tavi Ökocentrumban, Poroszlón a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány jóvoltából. Mindkét korosztályból a legtöbb diákot nevező tanár oktatói különdíjban részesült.

A pályaműveket elbíráló szakmai zsűri tagjai: Sédy Anna, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Vízdiplomáciáért és a Duna Régió Stratégiáért Felelős Főosztály koordinációs referense, Gévai Csilla gyerekkönyvíró és illusztrátor, valamint Frey Orsolya, a Well Reklám senior art directora.

Díjazottak

I. kategória

1. helyezett: Gábor Hanga (9 éves), „Így neveld a felnőtteket”

2. helyezett: Merfelsz Mendel (9 éves), „Gyere apa, szedjük össze!”

3. helyezett: Sági Bernárd Mór (10 éves), „Azoknak, akik azt hiszik, mindent lehet”

3. helyezett: Németh Lili (9 éves), „Anya, nézd csak”

Különdíj: Varga-Sagát Csaba (10 éves), „FelhőtlensÉG”

II. kategória

1. helyezett: Nagypál Borbála (12 éves), „Mutass példát”

2. helyezett: Kasuba Gyöngyi (13 éves), „Minden csepp számít”

3. helyezett: Biró Boglárka (11 éves), „Bárhol is élj, bárki légy, vigyázz rá, mert a víz cseppje mindenhol kincset ér”

Oktatói különdíj
I. kategória: Török Zsuzsanna, SZTEJKI Pallavicini Sándor Általános Iskola és Sándorfalvi Térségi Alapfokú Művészeti Iskola

II. kategória: Gyárfás Szabó Mónika, Szászbereki Kolping Katolikus Általános Iskola

1. kategória/1. helyezett: Gábor Hanga (9 éves), „Így neveld a felnőtteket”
1. kategória/2. helyezett: Merfelsz Mendel (9 éves), „Gyere apa, szedjük össze!”
1. kategória/3. helyezett: Németh Lili (9 éves), „Anya, nézd csak”
1. kategória/3. helyezett: Sági Bernárd Mór (10 éves), „Azoknak, akik azt hiszik, mindent lehet”
2. kategória/1. helyezett: Nagypál Borbála (12 éves), „Mutass példát”
2. kategória/2. helyezett: Kasuba Gyöngyi (13 éves), „Minden csepp számít”
2. kategória/3. helyezett: Biró Boglárka (11 éves), „Bárhol is élj, bárki légy, vigyázz rá, mert a víz cseppje mindenhol kincset ér”

Színes papírszobron a korallzátonyok sokszínűsége

Mlle Hipolyte francia dizájner és illusztrátor bonyolult szobrokat készít vibrálóan színes papírokból. A művész legújabb háromdimenziós alkotását a korallzátonyok inspirálták, a Coralium névre keresztelt, közel 1 méter magas és 3 méter széles szobrot különböző technikákkal alkotta meg. Az alkotás célja, hogy felhívja a figyelmet a klímaváltozás hatására, az egyre törékenyebb tengeri ökoszisztémára.

Óceán inspirálta alkotás hívja fel a figyelmet a tengeri ökoszisztéma sérülékenységére

Mat Miller brit illusztrátor a PangeaSeed Alapítvány számára készített alkotással hívja fel a figyelmet azokra a problémákra, amelyekkel ma az óceánoknak szembe kell nézniük. Equilibrium (Egyensúlyi állapot) címre keresztelt alkotása az alapítvány legutóbbi kiadványában kapott helyet, célja pedig, hogy ráirányítsa a figyelmet az óceáni ökoszisztéma sérülékenységére és a tengeri fajok gyors ütemű kihalására.

Rétegzett üvegszobrok mutatják meg az óceán szépségét

Ben Young új-zélandi művész legnagyobb inspirációja az óceán: 15 éve készít szemkápráztató üvegszobrokat, amelyekkel új perspektívából ragadja meg a hatalmas víztömeg szépségét. Új-Zéland északi partján, a Plenty-öbölben nőtt fel, és már gyermekkorától kezdve lenyűgözte az óceán tiszta kéksége.

Uszadék fából készít hullámok inspirálta szobrokat a portugál szörfös

Johny Vieira portugál szörföst megihlették az óceán hullámai, és a partra sodródott uszadék fák különös formái. A szörfözés mellet elkezdett szobrokat készíteni a fadarabok újrahasznosításával, alkotásai így szoros kapcsolatban állnak a természettel és a fenséges óceánnal.

Lencsevégre kapott hullámok

Matt Burgess ausztrál fényképész órákat tölt a sós tengervízben, hogy megörökítse a hullámok különböző formáit, textúráit, és megragadja az óceán szeszélyes hangulatát. Olyan hipnotikus pillanatokat örökít meg, amikor a hullámok elérik csúcspontjukat, vagy épp a víz alatt a parthoz csapódva megtekerednek.

Bélyegkibocsátással köszönti a Víz Világtalálkozót a Magyar Posta

Forgalomba bocsátotta a Budapesti Víz Világtalálkozó 2019 alkalmából kibocsátott egyedi bélyeget Áder János köztársasági elnök és Schamschula György, a Magyar Posta Zrt. vezérigazgatója október 7-én a Sándor-palotában, Budapesten.

Tánc a víz alatt az óceánok védelmében

Christine Ren nem véletlenül választotta magának a The Underwater Woman (A víz alatti nő) művésznevet: a tánc iránti szenvedélyét az óceánok védelmével kombinálja, és a víz alá merülve olyan lélegzetelállító fotók készülnek a táncmozdulatairól, mint például a vonóhálós halászat ellen felszólaló Protect What’s Precious (Védd, ami értékes) sorozat darabjai.

Kagylók ezreiből készült látványos műalkotások

Rowan Mersh brit multimédia-művész a természetből merít ihletet, kagylók ezreit használja fel, hogy elkészítse lenyűgöző kortárs szobrait. Kísérleti megközelítése arra inspirálja, hogy a mindennapi tárgyakat művészeti alkotásokká alakítsa, különös figyelmet fordítva a forma, a szín és a geometria összhangjára.

Festményeken a végtelen óceán nyugodt szépsége

Bree Brooks éteri festményei az óceán békés és nyugodt oldalát, földöntúli szépségét ünneplik. A vászonra festett képek madártávlatból örökítik meg a hatalmas víztömeget, amelyet a part vonala vagy az óceánon ringó hajók törnek meg.

Az egyetlen lélegzettel felfedezett óceán

Guillaume Néry világbajnok szabadtüdős búvár One Breath Around the World (Egy lélegzettel a világ körül) címmel forgatott kisfilmet, amelyben „egy lélegzettel” mutatja be az óceánok mélyén rejtőző lenyűgöző világot.

1
2
3
4
5
6
7
8