Nyelvváltás
Megelőzni a vízválságot
Küldés e-mailben Facebook Twitter Nyelvváltás
Megelőzni a vízválságot

Monet vízililiomainak nyomában

Az impresszionizmus úttörője és a modern művészet egyik legnagyobb mestere, Claude Monet a plein air, azaz a szabad ég alatt megfigyelt fény- és színjelenségeket legszívesebben saját kertjében varázsolta festővászonra. Leghíresebb sorozata a 250 nagy méretű festményből álló Les Nymphéas (Tavirózsák).

Monet 1883-tól egészen haláláig, 43 évig élt az idilli francia kisvárosban, Givernyben, ahol lenyűgöző tárgyakkal, gyönyörű képekkel és csodás kerttel vette körül magát. A szobák falain különleges japán fametszetek lógtak, az ajtó pedig a keleti ihletésű színpompás kertre nyílt, melyet a festő egyszerűen csak a legszebb remekművének nevezett.

A műalkotás közepén máig egy mesterséges tavacska áll, melyet virágok kereteztek, partjai között pedig japán híd ível át. A szeszélyesen lebegő tündérrózsáival páratlan látványt nyújtó tó gyorsan Monet egyik kedvenc témája lett.

A Tavirózsa-sorozatban Monet a hangsúlyt a pillanatnyi benyomásokra, a fények és színek játékára, a levegő és a víz találkozásának megragadására helyezte.

A különös fényhatások megjelenítéséhez a festő gazdag színpalettához nyúlt, kezdve a pasztellrózsaszíntől, a halványkéken át egészen a mélybíborokig és az élénkzöldekig. Monet gyakran a felhők és a fák tükröződéseit is megfestette, ezzel mélységet adott a képeknek, és szokatlan módon ragadta meg a kertje további részleteit.

A megközelítőleg 250 darabból álló festménysorozat Monet életének utolsó 30 évében készült, az utolsó Tavirózsa-képet 1926-ban, halálának évében festette. A sorozat korábbi darabjaival összehasonlítva a kései képeken inkább a meleg színek dominálnak, és a festmények zavarosabbak, sötétebbek, minek oka valószínűsíthetően a művész látásának romlásával lehetett összefüggésben.

Monet Tavirózsáiból ma már a világ minden tájára került egy-egy darab, azonban a leghíresebb kiállítóhely a párizsi Musée de l'Orangerie-ben található, ahol speciálisan kialakított ívelt falakon csodálhatjuk meg az impresszionizmus egyik legnagyobb művészének leghíresebb képeit.

A képek forrása: Wikimedia Commons
Tovább a forráshoz: My Modern Met

Alkotó nyertesek

Kihirdették az „Így neveld a felnőtteket” gyermekpályázat díjazottjait.

Színes papírszobron a korallzátonyok sokszínűsége

Mlle Hipolyte francia dizájner és illusztrátor bonyolult szobrokat készít vibrálóan színes papírokból. A művész legújabb háromdimenziós alkotását a korallzátonyok inspirálták, a Coralium névre keresztelt, közel 1 méter magas és 3 méter széles szobrot különböző technikákkal alkotta meg. Az alkotás célja, hogy felhívja a figyelmet a klímaváltozás hatására, az egyre törékenyebb tengeri ökoszisztémára.

Óceán inspirálta alkotás hívja fel a figyelmet a tengeri ökoszisztéma sérülékenységére

Mat Miller brit illusztrátor a PangeaSeed Alapítvány számára készített alkotással hívja fel a figyelmet azokra a problémákra, amelyekkel ma az óceánoknak szembe kell nézniük. Equilibrium (Egyensúlyi állapot) címre keresztelt alkotása az alapítvány legutóbbi kiadványában kapott helyet, célja pedig, hogy ráirányítsa a figyelmet az óceáni ökoszisztéma sérülékenységére és a tengeri fajok gyors ütemű kihalására.

Rétegzett üvegszobrok mutatják meg az óceán szépségét

Ben Young új-zélandi művész legnagyobb inspirációja az óceán: 15 éve készít szemkápráztató üvegszobrokat, amelyekkel új perspektívából ragadja meg a hatalmas víztömeg szépségét. Új-Zéland északi partján, a Plenty-öbölben nőtt fel, és már gyermekkorától kezdve lenyűgözte az óceán tiszta kéksége.

Uszadék fából készít hullámok inspirálta szobrokat a portugál szörfös

Johny Vieira portugál szörföst megihlették az óceán hullámai, és a partra sodródott uszadék fák különös formái. A szörfözés mellet elkezdett szobrokat készíteni a fadarabok újrahasznosításával, alkotásai így szoros kapcsolatban állnak a természettel és a fenséges óceánnal.

Lencsevégre kapott hullámok

Matt Burgess ausztrál fényképész órákat tölt a sós tengervízben, hogy megörökítse a hullámok különböző formáit, textúráit, és megragadja az óceán szeszélyes hangulatát. Olyan hipnotikus pillanatokat örökít meg, amikor a hullámok elérik csúcspontjukat, vagy épp a víz alatt a parthoz csapódva megtekerednek.

Bélyegkibocsátással köszönti a Víz Világtalálkozót a Magyar Posta

Forgalomba bocsátotta a Budapesti Víz Világtalálkozó 2019 alkalmából kibocsátott egyedi bélyeget Áder János köztársasági elnök és Schamschula György, a Magyar Posta Zrt. vezérigazgatója október 7-én a Sándor-palotában, Budapesten.

Tánc a víz alatt az óceánok védelmében

Christine Ren nem véletlenül választotta magának a The Underwater Woman (A víz alatti nő) művésznevet: a tánc iránti szenvedélyét az óceánok védelmével kombinálja, és a víz alá merülve olyan lélegzetelállító fotók készülnek a táncmozdulatairól, mint például a vonóhálós halászat ellen felszólaló Protect What’s Precious (Védd, ami értékes) sorozat darabjai.

Kagylók ezreiből készült látványos műalkotások

Rowan Mersh brit multimédia-művész a természetből merít ihletet, kagylók ezreit használja fel, hogy elkészítse lenyűgöző kortárs szobrait. Kísérleti megközelítése arra inspirálja, hogy a mindennapi tárgyakat művészeti alkotásokká alakítsa, különös figyelmet fordítva a forma, a szín és a geometria összhangjára.

Festményeken a végtelen óceán nyugodt szépsége

Bree Brooks éteri festményei az óceán békés és nyugodt oldalát, földöntúli szépségét ünneplik. A vászonra festett képek madártávlatból örökítik meg a hatalmas víztömeget, amelyet a part vonala vagy az óceánon ringó hajók törnek meg.

1
2
3
4
5
6
7
8